Legume din specii mai rare. Descriere, cultura, utilizare Mai multa biodiversitate in gradina de legume si mai multa varietate pe mesele noastre: aceasta este provocarea lansata de autorii acestei carti, care se concentreaza pe cultivarea biologica a plantelor bogate din punct de vedere nutritional si foarte versatile in bucatarie, dar inca prea putin prezente in gradinile noastre.
Exemplele cele mai graitoare sunt probabil cele ale ghimbirului, tecilor de goji si steviei, plante care au devenit in ultimii ani extrem de cunoscute pentru proprietatile lor, insa care sunt destul de putin cultivate in Europa. Probabil mai putin cunoscute la scara larga, dar nu mai putin interesante, sunt mazaroiul, ceapa ciorii si floarea de piatra, cultivate si consumate dintotdeauna, dar doar in anumite zone foarte restranse.
In lista lunga a legumelor neobisnuite regasim si legume pretioase de origine asiatica, africana sau sud americana, dar care au capacitatea de a se adapta foarte bine si la clima temperata, precum Pak Choi, bame, Mizuna, Kiwano sau Chayote. Pe langa acestea, nu putea lipsi o lunga lista cu legume traditionale precum pastarnac, salsif negru, topinambur, calomfir, spanac salbatic, care au reprezentat o sursa pmioasa de nutrienti timp de secole, dar care in prezent au fost declasate de specii mai productive, sau pur si simplu mai cerute de consumatorii finali.
In total, cartea prezinta 36 de legume, mici fructe si tuberculi, iar fiecarei plante ii este dedicata o mica sectiune care aprofundeaza toate informatiile necesare pentru cultivarea ei. Este un mod foarte simplu si concret de a imbogati varietatea plantelor pe care le cultivam in gradini si de a contracara procesul de saracire a biodiversitatii si chiar a propriei noastre diete.