Acasa/

/

Carte de bucate boieresti

Autor:
Carte de bucate boieresti - Mihail Kogalniceanu, Kostache Negruzzi - VREMEA
Detalii:
In editura romaneasca, cea dintai carte de bucate randuite pare sa fie 200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti, aparuta la Iasi in 1841, la Cantora Foii Satesti, ai caror autori –…
Categorie
Editura
Autor

25

LEI
In Stoc
Anul aparitiei:
2007
ISBN:
9789736452802
Recenzii
5/5

Descriere

In editura romaneasca, cea dintai carte de bucate randuite pare sa fie 200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti, aparuta la Iasi in 1841, la Cantora Foii Satesti, ai caror autori – banuim boieri de rang – se disimuleaza sub initialele K. N.
si M. K., nu stim daca din sfiala debutantului in bransa sau din desconsiderare fata de insolita lor cutezanta ca barbati.
Dar cel putin identitatea unuia dintre ei nu ramane mult timp obscura concitadinilor amatori de lecturi, caci M(ihail) K(ogalniceanu) se recunoaste cu neascuns panas a fi unul dintre semnatari, „Prometeu manque” – spune – ce „a publicat o carte care, rasturnand toate puterile asezate, calcand in picioare toate pravilele primite de adunare si de obiceiul pamantului, are sa faca o revolutie strasnica in toata Moldova intru chipul de a face friganele si galuste”. Dar cu mult mai interesanta este precizarea (aproape cu iz profetic) care urmeaza, privitoare la soarta zisei carti, si anume ca aceasta le va aduce autorilor „cea mai mare reputatie intre bucatarite”, viitorimea recunoscandu-le, fara doar si poate, „numele de introducatori ai artei culinare in Moldova”.
Mihail Kogalniceanu (6 septembrie 1817, Iasi – 20 iunie 1891, Paris) a fost istoric, scriitor, ziarist, Sfetnic al domnitorului Al.I.Cuza, om politic, prim-ministru. Dupa stralucite studii in Franta si Germania, in 1840 scoate revista „Dacia literara”, ce va fi insa interzisa dupa doar trei numere.
Constantin (Costache) Negruzzi (1808, Trifestii Vechi, jud. Iasi – 24 august 1868, Iasi) a fost un om politic, scriitor si traducator roman din perioada pasoptista.
Printre lucrarile sale se remarca „Aprodul Purice” (poezii), „Pacatele tineretilor”, „Amintiri din junete”.

Ar putea să îți placă și…

  • 100 mancaruri de post fara ulei

    De

    Editura

    Ciorbe si supe 1. Ciorba de cartofi 2. Supa crema de broccoli 3. Ciorba de fasole boabe 4. Ciorba cu sfecla rosie 5. Ciorba de mazare 6. Supa crema de legume 7. Supa de ciuperci…

    Pret:

    12 LEI
  • Mancaruri de sarbatori

    De

    Editura

    Autoarea cartii de mare succes Mincaruri si dulciuri de post, revine cu o noua carte: Mancaruri de sarbatori. O carte iesita din bucataria mamei. Un frumos si pretios dar pentru mame, sotii, surori si prietene….

    Pret:

    55 LEI
  • Traiasca mamaliga

    De

    Editura

    Hranitoare, la indemana tuturor si ca pret si pentru ca malaiul se gaseste la tot pasul, mamaliga este o mancare rapida, ieftina, usor de facut. Cartea contine 150 de preparate care se pot asezona cu…

    Pret:

    3 LEI
  • Cele mai delicioase 45 retete de post

    De

    Editura

    Colectia noastra va propune o incantatoare calatorie in lumea aromelor si gusturilor. Retetele noastre sunt gandite sa va bucure simturile.Cel mai important ingredient in retetele prezentate de noi este placerea de a gati. Veti avea…

    Pret:

    14 LEI
  • Fii patiser la tine acasa

    De

    Editura

    Fii patiser la tine acasa – Impletituri delicioase Practicile Brutariei Limara se adreseaza tuturor celor carora le place sa experimenteze, in mod jucaus, forme sau produse noi. Autoarea Tothne Libor Maria le arata patiserilor amatori…

    Pret:

    79
    75.05 LEI
  • Vinuri de poveste din Champagne, Bordeaux, Toscana si Rioja

    De

    Editura

    „Vinul este un poem intr-o sticla!” Stratificarea sociala a presupus stabilirea permanenta a unor standarde de calitate, dependente nu doar de tehnica prin care mustul se metamorfoza in alcool rafinat, ci si, de la bun…

    Pret:

    49.9 LEI
  • Delicii chinezesti

    De

    Editura

    Delicii chinezesti. Un periplu prin opt traditii culinare ale Chinei China este unul dintre locurile natale ale civilizatie umane. Natiunea chineza si-a constituit o splendidacultura, printr-o indelungata creatie si o practica asidua. Bucataria chinezeasca, in…

    Pret:

    70 LEI
  • Cartea vinurilor. Schimba-ti felul in care gandesti despre vin

    De

    Editura

    Scrisa in stilul sau inimitabil, Cartea vinurilor este marturia intelepciunii privind vinurile, pe care Matthew Jukes a acumulat-o prin eforturi sustinute pentru a-ti imbogati cunostintele si a face sa-ti sporeasca setea de a descoperi noi…

    Pret:

    45 LEI
  • Forma gustului

    De

    Editura

    Forma gustului. Retete din interior spre exterior Mai mult decat o carte de bucate, am scris o marturisire: ma dezvalui printre secretele care fac din hrana un ingredient al schimbarii profunde. Inspira-te din dru­mul lung…

    Pret:

    70
    66.5 LEI
  • Sa ne pregatim de Sarbatoarea Pastelui

    De

    Editura

    Sa ne pregatim de Sarbatoarea Pastelui. Retete pentru Postul mare si Sarbatoarea Pastelui Sarbatoarea Pastelui este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului, pentru prima data fiind sarbatorit in jurul anului 1400 inainte de Hristos….

    Pret:

    21 LEI
  • Inginerie gastronomica

    De

    Editura

    Inginerie gastronomica. Tratat de teoria gastronomiei si practica gastro industriei In lantul actului alimentar, dupa sectorul agricol si cel de industrie alimentara urmeaza, cu cea mai mare valoare adaugata, sectorul distinct de gastro industrie. Exprimarea…

    Pret:

    200 LEI
  • Borsuri, ciorbe, supe

    De

    Editura

    150 de retete de borsuri, supe si ciorbe….

    Pret:

    3 LEI