Acasa/

/

Banchet frantuzit la Jaristea Locanta

Autor:
Banchet frantuzit la Jaristea Locanta - Aurora Nicolau - CARUSEL
Detalii:
Banchet frantuzit la Jaristea Locanta. Povestirile gastronomice ale Kerei Calita Arta culinara chiar este o arta! O arta a gustului si, in egala masura, a bunului gust, care provoaca simturile si starneste imaginatia. Exista o…
Categorie
Editura
Autor

69.9

LEI
In Stoc
Anul aparitiei:
2024
ISBN:
9786069486641
Recenzii
5/5

Descriere

Banchet frantuzit la Jaristea Locanta. Povestirile gastronomice ale Kerei Calita Arta culinara chiar este o arta!
O arta a gustului si, in egala masura, a bunului gust, care provoaca simturile si starneste imaginatia. Exista o tara a carei cultura gastronomica a fost dusa cel mai aproape de perfectiune.
Nu mai este un secret pentru nimeni ca bucataria din Franta este cea mai rafinata din lume. De altfel, aici s-a inventat si dus la maxima savoare conceptul de haute cuisine.
Kera Calita de la Locanta Jaristea – numele de scena sub care este cunoscuta Aurora Nicolau – spune povestile marilor retete frantuzesti, ale marilor bucatari (chefs) si ale marilor personalitati din istoria Hexagonului care au avut un adevarat cult pentru retetele desavarsite care au scris si continua sa scrie istorie, nu doar la ele acasa ci si in Bucurestii Vechi. Aurora Nicolau,cunoscuta de toti cei dedati la placerie cabaretului culinar si artistic drept Kera Calita ot Jaristea Locanta, proveneind dintr-o veche familie – Leventis – a Baraganului lul Odobescu si a Metopolisului lui Stefan Banulescu, dar a crescut s-a Instruit in Bucurestii carturaresti, dupa care s-a aclult spre a face negustorie cu emoti de tot felul pe Podul Calitel, la doi pasi de gradina logofatulul Dudescu – In al carei mirador lenachita Vacarescu ii soptea duIci catrene unei soate de domnitor fanarlot – si la jumatatea drumului dintre zidurile Metropolei si manastirea lul Antim Ivireanu , unde a flintat cea mai veche biblioteca a urbei dambovitene.
Ea insasi a slujit o vreme intr-un asernenea paradis Iivresc, pentru ca mai apoi – cand faima Locantei a cucerlt sufletele celor impatimiti de lumea de odinioara – sa devina un important exeget al gastronomiei traditionale in carti precum Bucataria Balkaniei (2015, in colaborare cu eruditul Horia Pana) si Placerile pacatoase ale gastronomiei (2019) si, totodata, un hronicar de seama al timpurilor funambulesti de altadata – Tainica Inima a Bucurestilor (2017). Faptul ca bucataria din Franta este cea mai rafinata din lume e deja un loc comun.
La urma urmei, francezii sunt cei care au inventat si au dus la maxima savoare conceptul de haute cuisine. Aurora Nicolau a cules povestile marilor retete frantuzesti, ale marilor bucatari (chefs) si ale marilor gurmanzi din istoria Hexagonului si le-a adunat intr-o carte bogat „impanata“ vizual cu antichitati din propria colectie si „asezonata“ cu reproduceri ale unor meniuri frantuzesti veritabile, atat din La Belle Epoque, cat si din perioada interbelica.
– Dan Silviu Boerescu

Ar putea să îți placă și…

  • Cele mai delicioase 45 retete din carne

    De

    Editura

    Colectia noastra va propune o incantatoare calatorie in lumea aromelor si gusturilor. Retetele noastre sunt gandite sa va bucure simturile. Cel mai important ingredient in retetele prezentate de noi este placerea de a gati. Veti…

    Pret:

    14 LEI
  • Retete de post si Sarbatori crestine

    De

    Editura

    V-ati intrebat vreodata ce s-ar intampla daca femeile in varsta ar uita cum se fac: coliva, colacul, prescura sau pasca? Dar daca toti ar uita sa pregateasca porcul, oare Sarbatorile Craciunului si Anului Nou ar…

    Pret:

    25 LEI
  • Bucataria medievala andaluza

    De

    Editura

    Bucatarie andaluza din vremea califatului Almohad (secolulu al XIII-lea). Cateva retete alese din cartea de bucate in Magreb si Andaluzia in vremea Almohazilor. Lucrarea a fost compilata de un scrib undeva dupa anul 1400, si…

    Pret:

    54 LEI
  • Afumaturi, pastrama, carnati

    De

    Editura

    Toate informatiile privind condimentele, saramura potrivita, precum si tehnicile adiacente – afumarea, maturarea – necesare fabricarii produselor din carne nu sunt informatii pe care le detine toata lumea. Aceasta carte vi le dezvaluie pe toate,…

    Pret:

    25 LEI
  • Cu bicicleta prin farfurie. Scrieri si retete de bun gust

    De

    Editura

    A fost o vreme cand, pe orice traseu de bicicleta m-as fi dus, aveam un loc unde sa mananc un gratar. Acolo unde gratarul nu exista prin sanul vreunei carciumi, ni-I „construiam”. Si nu e…

    Pret:

    47.25 LEI
  • Studiul China. Carte de bucate

    De

    Editura

    Studiul China. Carte de bucate. Peste 120 de retete de preparate integrale, pe baza de legume si fructe Plina de ponturi utile de substitutii, conservare a factorilor nutritivi si tranzitie la o alimentatie bazata pe…

    Pret:

    77 LEI
  • Retete de Pasti

    De

    Editura

    O colectie inedita de retete de Pasti. Din cuprins: • Oua rosii • Drob de miel • Bors de miel • Stufat de miel • Musaca de miel • Peste in aspic • Rulada de…

    Pret:

    10 LEI
  • Carte de bucate lacto-vegetariene

    De

    Editura

    Carte de bucate. Lacto-vegetariene. Peste 700 de retete culinare delicioase si sanatoase Dragii mei, vin in intampinare cu aceasta carte de bucate lacto-vegetariene intru pregatirea trupului pentru posturile de peste an, iar pentru cei care…

    Pret:

    20 LEI
  • Super food pentru toata familia

    De

    Editura

    • Micul dejun •Retete rapide •Retete clasice sanatoase •Salate •Curry & Tocanite •Preparate la cuptor •Paste & Risotto •Supe •Trucuri in bucatarie Jamie Oliver este un fenomen global in domeniul culinar si al campaniilor pe…

    Pret:

    115
    109.25 LEI
  • Italia intr-un pahar cu vin

    De

    Editura

    De la grecii antici pana la familia de’ Medici, de la Risorgimento la feminism, Marc Millon demonstreaza cu eruditie academica si verva de bonvivant ca istoria Italiei s-a impletit intotdeauna cu istoria vinului. De la…

    Pret:

    79.9 LEI
  • Cartea vinurilor. Schimba-ti felul in care gandesti despre vin

    De

    Editura

    Scrisa in stilul sau inimitabil, Cartea vinurilor este marturia intelepciunii privind vinurile, pe care Matthew Jukes a acumulat-o prin eforturi sustinute pentru a-ti imbogati cunostintele si a face sa-ti sporeasca setea de a descoperi noi…

    Pret:

    45 LEI
  • Vinuri curative si vinuri pe baza de plante aromate

    De

    Editura

    Vinurile pe baza de plante si vinurile curative facute in casa nu numai ca s-au dovedit a fi eficiente, ci pot reprezenta si ingredientul pentru multe feluri de mancare. Paleta de plante care se pot…

    Pret:

    21.67 LEI